Az egészséges élelmiszer az egészség megőrzésének egyik legfontosabb alapja

Fontosnak tartjuk, hogy a magunk korlátozott eszközeivel is elősegítsük azoknak az élelmiszertermelőknek és forgalmazóknak a megtalálását, akik tudatosan és következetesen törekednek az évszázadokon keresztül bevált, tehát mesterséges vegyipari termékeket nem tartalmazó egészséges élelmiszerek jelenleg igen csekély hányadának növelésére.

Egészséges nemzetről ábrándozni is felesleges addig, amíg az élelmiszerellátásban is fő szabályként elfogadott a pusztán haszonszerzésen alapuló szabad verseny, amíg az adalékanyagok mennyiségben és fajtaszámban is rohamosan növekvő alkalmazásának egyetlen gátja, ha az egyes anyagok káros hatása külön-külön is rövidtávon kiderül. Az anyagok összeadódó hatásának vizsgálatával szinte senki sem foglalkozik.

Ezen az oldalon egyre több élelmiszercsoport tekintetében szeretnénk elősegíteni az egészségtudatos választás lehetőségét. Érhető okokból az alapvető élelmiszerekkel kezdjük, elsőként a mindennapi kenyerünkkel, az alábbiak szerint.


Felkérés és felajánlás az adalékmentes kenyér és egyéb adalékmentes sütőipari termékek gyártói számára

Szövetségünk számára fontos, hogy a közvéleményben minél inkább tudatosodjon a tény: mindenki maga is tehet annak érdekében, hogy ő maga, és gyermekei, unokái egészségesek maradjanak, vagy ha már valamilyen krónikus betegségben szenvednek, állapotuk lehetőleg ne romoljon tovább.
Szűkebb területünkön, az allergia és az asztma közvetlen kiváltó okaiként viszonylag ismertek a légzés útján minket veszélyeztető tényezők, de a szükségesnél sokkal kevésbé ismertek a helytelen táplálkozás kockázatai.

Pedig az egészség ott kezdődik, hogy milyen minőségűek az alapvető élelmiszereink, így milyen kenyeret eszünk, milyen vizet iszunk. Mivel a magyar emberek hagyományosan ezekből fogyasztanak legtöbbet, egészségünkre ezek minőségének még a többi élelmiszerhez viszonyítva is igen komoly hatása van.

Világhálós felületünkön - önkéntes adatközlésük alapján - meg szeretnénk jelentetni megyei bontásban azokat a pékségeket [Név, cím, és egyéb, tetszés szerint megadott elérhetőségi adatok, pl. telefon, e-mail, honlap], amelyek jellemzően vagy kizárólag hazai gabonából, hagyományos eljárással készítenek adalékmentes kenyeret és esetleg egyéb adalékmentes sütőipari termékeket.

Az áruházláncok saját sütőüzemeiben gyártott "kenyérnek látszó" termékekkel nem foglalkozunk.

Célunk annak elősegítése, hogy a kenyér mielőbb visszanyerje azt a hitelét, amelynek révén a magyar nyelvben egykor az élet feltételeinek meglétét vagy éppen hiányát fejezte ki. Gondoljuk meg, mit is jelent például a kenyérkereső szó, vagy a mindennapi kenyerünk kifejezés! Egészséges kenyér nélkül egészséges élet sincs!

Segítségüket előre is köszönjük!