Fontos felhívás! - Ajánlás az asztma lelki vonatkozásainak kutatásához

Ajánlás az asztma lelki vonatkozásainak kutatásához

Tisztelt Látogatónk!

Kérjük, hogy lehetősége szerint egyszerű közreműködő segítségével járuljon hozzá egy új, tudományos igényű kutatáshoz, amely az asztma kialakulása és az asztmás betegek mindenkori állapotváltozása részletesebb okainak feltárását is segíteni hivatott. A kutatáshoz szolgáltatott hasznos adatok akár új felvetések megfogalmazását is lehetővé tehetik, melyek közvetve a tünetek csökkentését, jó esetben megszüntetését segítő új eljárások kidolgozásának kezdeményezését is indokolhatják.

A kutatás elősegítőjeként most 14-17 éves serdülők közreműködésére van szükség, ezért kérjük minden látogatónkat, hogy ilyen hozzátartozójuk, ismerősük figyelmét hívják fel a lehetőségre, mellyel alkalma van a saját állapotát is befolyásoló tényezők feltárásában részt venni.

A felmérés célja a lelki vonatkozások hatásának alaposabb vizsgálata az asztma kialakulásában.

Erre azért van szükség, mert bár régebben szinte orvosi közmegállapodás uralkodott az asztma lelki tényezőinek komoly szerepéről, az utóbbi évtizedekben ez az általános vélemény nemhogy háttérbe szorult, de feltűnő – és úgy tűnik indokolatlan mértékben – szinte kiszorult a témát érintő tudományos közbeszédből.

Ez annak ellenére történt így, hogy a tüneteik előfordulását és annak külső körülményeit is figyelemmel kísérő asztmások túlnyomó többségének saját tapasztalatai szerint igenis komoly összefüggés áll fenn a beteg lelki állapota és az asztma kialakulása, valamint az eseti állapotváltozások között.

A betegek segítő közreműködése hatékonyan támogathatja a mára még a vitatott kérdések közül is érthetetlenül kiszorult összefüggések valóságra törekvő igényességű átértékelését.

Ezáltal közreműködőink – adott esetben – az asztma élethosszig tartó gyógyszeres kezelése helyett akár más, esetleg jóval kevesebb mellékhatással járó esetleges gyógyíthatóságát is támogathatják.

Pós Péter, az ABOSZ elnöke


Tisztelt Érdeklődő!

Fehér Petra vagyok, a Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézetének pszichológia szakos hallgatója. Alapképzésem utolsó tanévében a szakdolgozatom elkészítéséhez az asztmás gyermekek érzelmi intelligenciájának, valamint az érzelmi kommunikációjának vizsgálatát tűztem ki célul, összevetve azokat a családra jellemző mintázatokkal. (Etikai engedélyem száma: UD-IP-2020/88)

A jelenlegi, egész világot sújtó járványügyi helyzet rendkívüli módon leszűkíti a megvalósítható tudományos kutatások kereteit: személyes találkozókra (pl. interjúk, papír-ceruza tesztek készítésére), valamint a diagnózissal rendelkező betegek az egészségügyi rendszeren (pl. háziorvosok, pulmunológiai szakrendelések, stb.) keresztül történő elérésre nincs, vagy csak igen korlátozott mértékben van lehetőség. Ezért kértem az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége együttműködését a vizsgálatban történő részvételre irányuló felhívás közzétételében.

A vizsgálathoz 14-17 év közötti, asthma bronchiale-val diagnosztizált gyermekek közreműködésére volna szükségem. A kérdőív-csomag kitöltése a gyermekek részéről teljesen önkéntes és névtelen. Az eredmények a statisztikai elemzést követően általános következtetések megállapítását szolgálják. Ezekből az eredményekből egy résztvevő személyazonossága sem állapítható meg. A kérdőívcsomag kitöltése maximum 30 percet vesz igénybe, és 2021. február 28-ig közvetlenül elérhető az alábbi linkre kattintva.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe83gdmsF4DKEeEs3Yao2iP2JQ7oBcyQPlweNe4cLuqQUqeUw/viewform?usp=sf_link

Minden kedves kitöltőnek köszönöm, ha időt szán munkám segítésére!
Jó egészséget kívánok!

Fehér Petra