Valóságos Nemzeti Konzultációt az egészségügyről!

Rólunk, de nélkülünk? Az egészségünk a mi ügyünk, amiről jellemzően mégis csak rajtunk kívül, érdemben nélkülünk döntenek! Vannak egyszerűbb kérdések, mint például beengedjük-e, eltartjuk-e a jobb megélhetésért gazdagnak nem nevezhető hazánkba vándorlókat, vagy saját hazájukba vissza, illetve gazdagabb országokba továbbküldjük őket. De egyszerűbb ügy például az internetről szóló konzultációs kérdéskör is. Az egészségünk állami felelősséggel kezelése azonban nem ilyen egyszerű kérdés! Nem pusztán politikai megerősítést, hanem valóságos, részletes megbeszélést érdemel!

A negyedszázada történt, módszert vagy rendszert váltó események óta kevés olyan területe van az életünknek, ahol olyan súlyos csalódásokat kellett elszenvednünk, mint az egészségünkkel kapcsolatos ellátások területén, a megelőzéstől a gyógyászati ellátásokon át a rehabilitációt, és mindezek anyagi elérhetőségét is beleértve.

2010-ig legalább viták folytak arról, mit kellene tenni, hogy európai mértékkel is elfogadhatónak érezhessük az egészségünket érintő állami felelősségvállalást.

Azóta a vita már legfeljebb pártpolitikai berkekben, vagy a betegségipar szolgáltatói és fizető oldala között folyik, abból a betegek és érdekképviseleteik lényegében kizáródtak. Állítólag mindenki a javunkat akarja, mi pedig éppen ettől félünk, mert azt tapasztaljuk, a javunkra szánható összegek is rendre más zsebekbe kerülnek.

Mikor lesz valóságos nemzeti konzultáció?

Budapest, 2015. február 17.

Pós Péter elnök

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)