Felülírhatók-e hatóságilag a tudományos tények?

Az Alaptörvény Szabadság és Felelősség című fejezete arról biztosítja az ország közbizalomra vágyó állampolgárait, hogy hazánkban tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Mit ér azonban az alaptörvényi ígéret, ha még a közbizalmi rangsor élén szereplő ÁNTSZ vezetőjétől sem várhatjuk el, hogy népegészségügyi kérdésben fontosnak tartsa a valóságosnak megfelelő tájékoztatást?

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) az országos egészségügyi intézetek szakmai irányító csúcsszerve, és egyben a legfőbb egészségügyi hatósági szerv. Az OTH vezetője a mindenkori országos tiszti főorvos, jelenleg Paller Judit.

2012. március 22.-étől növekvő számban olvashatók hírek arról, hogy az országos tiszti főorvos szerint a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint.
Holott az országban minden szakorvos, szakújságíró, szakhatósági ügyintéző, és még a közepesnél jobban tájékozott polgárok is mindeddig úgy tudták, a magyar lakosságnak legkevesebb 25-30 százaléka allergiás, és ezen belül önmagában csak a pollenallergia is mintegy egymillió embert érint.
A valóság a szakintézetek jól megalapozott adatai szerint nem változott, az allergiahelyzet folyamatosan romlik, mégis változatlanul terjednek Paller Judit teljesen megalapozatlan, hamis adatai.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) az ügyben 2012. május 17.-én Az egészségügyi adatközlés hitelét senkinek nincs joga kockáztatni! címmel figyelemfelhívó közleményt hozott nyilvánosságra az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Bár az elhallgatás a szokásos, nem elképzelhető, hogy az ÁNTSZ nem szemlézteti legalább az MTI felületén elérhető OS-nek a hivatalról és/vagy a tiszti főorvosról szóló híranyagait.

Számíthatunk arra is, hogy az OEP, sőt a jogalkotásáért és költségvetésért felelős, de az egészségügy kérdéseiben laikus képviselők a hivatalból legfőbb szakmai tekintély valótlan, de kritizálni nem is mert szakmai iránymutatásai szerint fogják tervezni az egyes betegségek kezelésére, megelőzésére, az azokkal kapcsolatos felvilágosításra fordítható összegeket, és hasonlóan döntenek szakterületek fontosságáról is?
Volt már példa ilyesmire. Legutóbb talán, amikor Elena Ceausescu, az akkori államelnök felesége és első helyettese töltötte be a Román Akadémia elnöki tisztségét. Őt (aki bár tanulmányait a 4. osztály után befejezte, de a Bukaresti Egyetemen a summa cum laude PhD fokozatot kapott) több nyugati egyetem díszdoktorrá avatta, hitelesítette.
Idáig talán mégsem kellene süllyednünk az egészségügy maradék hitelének elvesztésében.

Az országos tiszti főorvoshoz köthető nyilatkozat visszavonása, helyénvaló pontosítása az ABOSZ felhívása óta sem történt meg!
Paller Judit helyett Balog Zoltánnak, Orbán Viktornak vagy Áder Jánosnak lesz, vagy senkinek sincs tennivalója?

Budapest, 2012. május 22.
Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)