Egészségügyi kormányzati egyeztetések a betegszervezetekkel

Csaknem egy évvel az új Kormány megalakulását követően, 2011 áprilisának elején végre megkezdődött, és néhány hétig viharos gyorsasággal folyt az egészségügyi kormányzati egyeztetés a betegszervezetekkel.

2011. április 4.-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium az új gyógyszer-támogatási rendszer kialakításával kapcsolatban április 7-én tartandó tájékoztatóra hívta meg a gyógyszergyártó és forgalmazó cégek, a szakmai kamarák és a szolgáltatói érdekképviseletek mellett a betegszervezeteket is. A találkozók egymást követően, külön-külön valósultak meg. Az összejövetelen bemutatott ismertetőket a meghívottak elektronikus formában is megkapták, és lehetőséget kaptak azok négy napon belüli véleményezésére (ápr. 11.-ig). Az ABOSZ képviseletében írt, és a rendkívül szűk határidőn belül elküldött vélemény IDE kattintva olvasható el.

Április 15.-én este a betegszervezetek elektronikus levélben értesítést kaptak, hogy a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását érintő, a Széll Kálmán Terv végrehajtását szolgáló intézkedésekről szóló előterjesztés normaszöveg-tervezete a Kormányportálról elérhető, és 2011. április 18. 12 órai határidővel közigazgatási egyeztetésre került. Egy nappal a határidő lejárta előtt egy újabb értesítésből tudtuk meg, hogy erre is várnak véleményt. Az ABOSZ képviseletében írt, és az egynapos határidőn belül elküldött vélemény IDE kattintva olvasható el.

Közben, április 18.-án az európai betegjogi nap alkalmából rendeztek konferenciát a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban. Érdekes előadásokat hallottunk, többek között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsadója, Dr. Mogyorósi Dorottya részéről, akinek előadása a betegek tájékozottságát, mint célt, kiemelt hangsúllyal kezelte, és más tekintetben is biztató üzeneteket tartalmazott. Az előadás vetített vázlata IDE kattintva olvasható el. Az előadás hangvételében és szakszerűségében is igen pozitív volt, pusztán ennek alapján azonban nem bízhatunk a betegek jogvédelmének komoly javulásában, mert a legjobb szándékok megvalósulása sem pusztán az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és nem is a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szintjén, hanem az azokhoz anyagiakat biztosító (vagy nem biztosító) Nemzetgazdasági Minisztérium vagy a Kormány szintjén dől el. További részletek az MTI híre alapján: http://www.mok.hu/hirek.aspx?nid=17979

2011. április 28.-án ismét a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba hívták a betegszervezeteket a Szócska Miklós államtitkár úr által létrehozni javasolt Nemzeti Betegfórum megalakításával kapcsolatosan. Az államtitkár úr azt kérte a betegszervezetektől, hogy június végéig közösen készítsenek el egy olyan anyagot, amelyben javaslatot tesznek - egyebek mellett - a nemzeti betegfórumban részt vevő szervezetek típusaira, a tevékenységi kör meghatározására. Azt ígérte, hogy az államtitkárság is elkészíti a saját javaslatát. „Sürgőségi kezelésként” az államtitkár azt ajánlotta az egyeztetés résztvevőinek, hogy június vége előtt tartsanak „betegszervezeti meghallgatást”, amelyen megoszthatják vele a most el nem hangzott problémákat is. Bővebben: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/28/10/Szocska_alakuljon_nemzeti_betegforum_.aspx

A betegszervezetek egy része már a megelőző években előkészített egy lehetséges megalakulás előtt álló, jogi személyiségű, rövid nevén Egészség Szövetségként meghatározott ernyőszervezetet, amely a külön jogszabályokban meghatározandó feladatkörű, leendő Nemzeti Betegfórummal egymás lehetőségeit jól kiegészítené.

Budapest, 2011 májusának elején Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)